Yaşam Koçluğu
Yaşam Koçluğu
Ünlü Psikolog Eugene Gendlin şöyle diyor:
“Bir başka kişiyle çalışmanın özü, yaşayan bir varlık olarak mevcut bulunmaktır. Ve bu bir şanstır, çünkü eğer biz zeki veya iyi veya olgun veya bilge olmak zorunda olsaydık, büyük ihtimalle başımız belada olurdu.
… Önemli olan başka bir insanin yanındaki bir insan olabilmek, diğer kişiyi oradaki farklı bir varlık olarak görebilmektir. Bu bir kuş veya kedi olduğunda bile… Eğer yaralı bir kuşa yardım etmeye çalışıyorsanız, bilmeniz gereken ilk şey orada birinin olduğudur ve o “kişiyi”, oradaki o varlığı sizinle temas kurması için beklemek zorundasınız.”
İşte son zamanlarda daha sık duyulmaya başlanan “koçluk” kavramının ve yaşam koçluğu mesleğinin temelinde yatan ortak yaklaşım, belki de bu. Bir yaşam koçu, gelişmeye açık, yaşam ve iş kalitesini yükseltmek isteyen cesur insanlarla, yaşamlarında kalıcı tatmin ve yüksek performans yaratmak için çalışır. Danışanlarıyla ana odağı onların kendilerini daha iyi tanımaları, istedikleri ve mutlu oldukları bir yaşam yaratmaları ve kendi yaşamlarının ustaları olmaları olan bir ortaklık kurar.
Yaşam koçluğu ilişkisi diğer benzer profesyonel ilişkilerden farklıdır. Yaşam koçu ne yanıtlara sahip bir danışman, ne doğru bilgileri öğreten bir öğretmen, ne de danışanının psikolojik durumu ve sağlığı hakkında teşhiste bulunacak ve onu iyileştirecek bir terapisttir.
Yaşam koçluğu ilişkisi, bütün bu diğer ilişkilerden farklı olarak ayni yükseklikte ve ayni göz seviyesinde oturulan, eşit bir ilişkidir… Çünkü bir yaşam koçu, sizin için doğru yanıtların neler olduğunu bilme iddiasında değildir. Bunu ancak siz yapabilirsiniz. Yaşam koçu sadece doğru soruları sorar; sizi kendi yanıtlarınızı bulmanızı sağlayacak, o zor ama önemli soruları… Yaşam koçunuz, kendi yanıtlarınızı bulmak, kendi cevherinizi içinizde saklı bulunduğu yerden çıkarmak için bazen içinizdeki, bazen de dışınızdaki dünyada kahramanca yolculuğunuzu yaparken yanınızda bulunabilecek ve size destek olabilecek kadar şanslı bir varlıktır.
Tabii ki bir yaşam koçu olmanın birçok farklı yönü, geliştirilmesi gereken yetkinlik ve becerileri, ciddi bir eğitimi ve gelişim süreci var. Ancak Gendlin’in anlattığı gibi yaşam koçları ellerinde olan bütün becerileri, yetkinlikleri, deneyimleri ve gönülleri ile kendilerine yaşam yollarında yürürken destek olma onuru veren o varlığın, yani danışanın onlarla iletişim kurmasını ve onlara yardımcı olma şansını beklemiyorlar mı? Ve bu, bir insanin yolunu bulmasına, hayallerine ulaşmasına destek olabilme, bir insana kendini bulması için alan sağlama, insana bu ilişkide asıl olan tarafın kim olduğunu sorgulata bilme keyfinin ta kendisi değil mi?
Bütün Güçlü Yaşam Koçları’nın ortak özellikleri şunlardır:
· İnsanlara yardım etmek için büyük bir arzu duyma
· Üstün dinleme becerilerine sahip olma
· İyilik, merhamet ve yeteneği güçlü bir şekilde harmanlamış olma
· Yargısız olma
· Sezgisel güce sahip olma
· Kişisel sınırları bilme
· Hayata pozitif bakma
· Güçlü iş becerilerine sahip olma
· Empatik olma
· Etkili iletişim kurma
· Kendi yaşamını yönetebilme
· Gerçeğe odaklanma
· Yaratıcı olma
· Değiştirmek istediğiniz davranış ve alışkanlıklar,
· İhtiyaçlarınızı fark etme,
· Yaşam hedefinizi belirleme,
· Sahip olduğunuz becerileri fark etme ve geliştirme,
· Enerjinizi doğru kullanmayı öğrenme,
· Katlanmak zorunda kaldığınız durumları değiştirme,
· Ertelenen amaçlarınızın güncellenmesi,
· Zihninizi meşgul eden parazit düşüncelerden kurtulma,
· His ve duygularınızla diyalog kurabilme,
· Öncelik ve gerçekliklerinizi fark edebilme,
· Ayağınıza dolaşan, sizi durduran düşünce ve inançlarınızı tanıma,
· Hayır diyemediğiniz durum ve kişileri fark edebilme,
· Duygusal ilişkilerinizdeki tatmin düzeyini artırma,
· Güçlü yönlerinizi açığa çıkarma,
· Yaşamınızı kontrol altına alma,
· Kendi yaşam tercihlerinizi belirleme,
· Korku ve endişelerinizden kurtulma,
· Cesaretinizi artırma,
· Yaşama amacınızı sorgulama,
· Başarılı ve huzurlu olmayı başarma,
Yaşama kalitesini artırma başlıkları işlenmektedir.
Katılımcı Profili:
Hayatını kolaylaştırmak isteyen herkes katılabilir.
Katılımcı Sayısı:
Çalışmalar, kişisel bazda yürütülmektedir.
Süresi:
Görüşmeler haftada bir defa ve 50 dakikadır. Koçluk çalışmaları en az 16 seans olarak planlanır.
Bahattin BAYRAKTAR
Eğitimci | Yazar | Mentor